Vertigo – pregled i dijagnostika

Vertigo je medicinski termin za vrtoglavicu, odnosno privremeni gubitak orijentacije u prostoru koji nastaje kao posledica poremećaja čula sluha i ranvnoteže kao i drugih organa koji učestvuju u tome.

Kompletno dijagnostikovanje vrtoglavica je krucijalno kako biste adekvatno tretirali ovo stanje – Audiovox ORL ordinacija u Beogradu, u okviru svojih usluga nudi i temeljnu dijagnostiku vertiga. Kontaktirajte nas i zakažite pregled!

Vertigo – simptom ili bolest?

Vertigo (vestibularni vertigo) označava dezorijentisanost usled određenih promena unutar samog organizma. Vrtoglavica predstavlja vrstu privida ili iluzije da se objekti kreću bez realnog spoljašnjeg uticaja.

Vrtoglavija je isključivo simptom koji ukazuje na činjenicu da može postojati oboljenje i poremećaj unutar našeg organizma.

Vrtoglavica uvek podrazumeva proipratne simptome, poput mučnine, povraćanja, teturanja, kao i oslabljen sluh, glavobolje, zamućenost vida, zujanje u ušima (tinitus), probleme sa motorikom.

Koji su uzročnici vrtoglavica?

Na osnovu tipografije uzročnika, vrtoglavice se mogu podeliti u 2 kategorije:

  • Centralna vrtoglavica – može biti uzrokovana patološkim stanjem centralnog nervnog sistema, kao i lezijama u moždanom stablu ili malom mozgu. Može registrovati i propratne neurološke komlikacije, poput poremećaja vida, nemogućnosti da se održi ravnoteža prilikom šetanja ili stajanja, slabost u nogama i rukama.
  • Periferna vrtoglavica – blaži vid vrtoglavice koji je najčešće uzrokovan poremećajem u unutrašnjem uhu, usled naglog pokreta ili položaja glave prilikom ležanja. Može se otkloniti medikamentoznom terapijom ili specifičnim vertigo vežbama. Ukoliko osoba primeti da se vrtoglavice javljaju uzastopno, neophodno je kontaktirati lekara, tj. ORL specijalistu.

Bolesti kod kojih je centralna vrtoglavica simptom jesu najčešće tumori, epilepsija, povrede lobanje i moždanog tkiva, Parkinsonova bolest, multipla skleroza i slični.

Bolesti kod kojih je periferna vrtoglavica učestali simptom uključuju oboljenja poput Menierova bolest unutrašnjeg uha, labirinitis (zapaljenje živaca za ravnotežu, uglavnom virusnog porekla) i slično.

Kako pomoći osobi koja doživljava vrtoglavicu?

Ukoliko osoba doživljava simptome vrtoglavice, najbolji način da joj pomognete jeste da je najpre smirite što je više moguće, a potom položite u poziciju u kojoj joj je glava podržana (na jastuk ili udobnu podlogu). 

Obavezno pozovite lekara, a u međuvremenu joj pomozite da ispravno diše, te joj blago masirajte glavu i vrat (ukoliko ovi pokreti ne izazivaju nagon za povraćanjem).

Vertigo – kompletan pregled u Audiovox ordinaciji

Dijagnostikovanje tipa vrtoglavice podrazumeva zajednički rad stručnjaka različitih specijalnosti poput neurologa, otoneurologa, oftamologa, endokrinologa, fizijatra a prvi korak jeste da odradite standardni ORL pregled sluha, kao i test audiometrije i vestibulometriju (kalorijski test). 

U skladu sa tim, kompletno dijagnostikovanje vrtoglavice možete odraditi u Audiovox ORL ordinaciji Beogradu, na adresi Zeleni venac 6/I.

Kontaktirajte nas i u prijatnom ambijentu, uz prethodne konsultacije sa našim stručnim i ljubaznim osobljom, odradite kompletan pregled ušiju – očekujemo Vas!

Zakažite ovu uslugu!