Audiometrija

Audiometrija je vrsta neinvanzivnog postupka kojim se ispituje koliko osoba dobro čuje i ujedno dijagnostikuje stepen potencijalnog oštećenja sluha. Audiovox, u okviru svojih usluga, nudi i mogućnost rutinskog ispitivanja sluha kod odraslih i dece koja su navršila 5. godinu života – ovu bezbolnu proveru možete zakazati i odraditi u našoj specijalističkoj ORL ordinaciji. Kontaktirajte nas i zakažite pregled!

Audiometrija – normalan nalaz i tipovi audiometrije

Subjektivna metoda ispitivanja stanja sluha, definiše kranje granice slušnog polja, tj. intenzitet i frekvenciju zvuka. Normalan prag sluha obuhvata raspon od 0 do 120 dB. Zvuci intenziteta većeg od 80 dB a dužeg trajanja mogu da izazovu oštećenje sluha.

Jačina zvuka kod šaputanja iznosi 30 dB, razgovor 60 dB, glasno slušanje muzike preko slušalica oko 100 dB, a petarde oko 150 dB. Gubitak sluha podrazumeva da imate smanjenu osetljivost na određene zvuke – u skladu sa tim postoje i različiti stepeni oštećenja.

Tipovi audiometrije mogu biti:

  • Govorna audiometrija – sprovodi se kod osoba sa oštećenim sluhom kako bi se utvrdilo koliko dobro razumeju govor. Lekar koristi reči kako bi ispitao razumljivost govora.
  • Tonalna audiometrija – sprovodi se putem čistih tonova određene frekvencije i jačine u decibelima. Ona može biti tonalna liminarna i supraliminarna audiometrija (ispitivanje sluha iznad praga čujnosti).

Pored testiranja sluha, vršimo i usluge timpanometrije, odnosno procene stanja srednjeg uva, kao i pokretljivosti bubne opne i stanja Eustahijeve tube. Audiometrija i timpanometrija su najčešće metode dijagnostikovanja oštećenja sluha i potpuno su bezbolne za pacijenta.

Audiometrija – test u specijalističkoj ORL Audiovox ordinaciji

Test sluha se izvodi u zvučno izolovanom prostoru pomoću posebnih slušalica putem kojih se puštaju zvuci različite jačine i frekvencije. Testiranje se vrši za svako uvo, zasebno, kako bi se ustanovio njegov pravi kapacitet. 

Tokom ispitivanja će Vas lekar zamoliti da signalizirate kada čujete određeni šum ili glas, tako što ćete podići ruku ili pritisnuti taster. Vaši rezultati će se na kraju čitati sa grafičkog prikaza, audiograma.

Kompletan test sluha traje oko 20 minuta, a naše profesionalno osoblje će učiniti sve kako biste imali prijatno i komforno iskustvo. Budite slobodni da nas kontaktirate ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća ili nelogičnosti.

Audiometrija – zakažite svoj termin za testiranje

Ovaj specifičan vid testiranja moguće je odraditi u našoj ORL ordinaciji u Beogradu, na adresi Zeleni venac 6/1.

Vaš termin možete zakazati putem poziva na broj telefona 011/ 26 28 184 ili putem kontakt forme naše specijalističe ordinacije.

Kontaktirajte naš stručan tim i uverite se u našu ekspertizu i kvalitet usluge!

Zakažite ovu uslugu!